zwemmen, zwemles, zwembad, zee, baatnjes, zwem, zwemmen fysio, zwemmen fysiotherapie, zwemmen fysiotherapeut, zwemles fysio, zwemles fysiotherapie, zwemmen fysiotherapiepraktijk, zwemles fysiotherapeut, zwemles fysiopraktijk, baantjes fysio, baantjes fysiotherapie, conditie zwemmen, spieren zwemmen, botten zwemmen, zwemmen artrose, zwemmen osteoporose, zwemmen ademhaling, zwemmen conditie

Zwemmen; is het echt zo gezond?

Zwemmen is meer dan een een leuke bezigheid. Het is namelijk uitstekend voor zowel jouw lichamelijke als geestelijke gezondheid. De voordelen strekken veel verder dan alleen het verbeteren van jouw conditie. In vergelijking met andere sporten is het minder schadelijk en je krijgt  tegelijkertijd een full body workout. Je traint zowel je onder- als bovenlichaam. In deze blog van Rein-Jan lees je meer over de vele voordelen van het zwemmen.

 

Voordelen van zwemmen

Aan zwemmen zitten zoveel voordelen. Op hele warme dagen is het een ideale sportactiviteit om te ondernemen in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen. Je koelt lekker af en je traint tegelijkertijd je hele lichaam. Wist je dat zwemmen ook heel goed werkt als je wilt afvallen?

Hieronder vind je nog meer voordelen die hieraan gekoppeld zijn:

 

Je verbrandt meer calorieën

Tijdens het zwemmen verbrand je een groot aantal calorieën. Zo staat een half uur gelijk aan 10 kilometer hardlopen en verbrand je maar liefst 300 kcal. Hierbij is het wel van belang om dan continue baantjes te trekken en niet te dobberen.

 

Het versterkt de spieren en botten

Het water biedt een constante weerstand, waardoor we langzaam spiermassa opbouwen. Bij het afwisselen van verschillende zwemslagen heeft je lichaam daar nog meer profijt van. Daarnaast is het een activiteit die de botten niet belast, maar de zwembewegingen zorgen wel voor een toename van botdichtheid in de wervelkolom, heupen en benen. Mensen met osteoporose ervaren het als plezierig en zonder nadelen.

 

Minder risico op hart- en vaatziekten

Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt je bloeddruk en je cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.

 

Het is een ideale activiteit voor mensen met artrose

Mensen met artrose hebben vaak last van gewrichtspijn. Hierbij is het juist belangrijk om te blijven bewegen. Rust roest, dat geldt zeker bij een aandoening als artrose. Het is een low-impact sport. Het water biedt overal ondersteuning en de belasting op de gewrichten is minimaal. Daarnaast worden de spieren snel en goed getraind.

 

De nadelen van zwemmen

Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.

Herken jij je in de bovenstaande klachten en vraag jij je af of zwemmen goed is bij jouw herstel?

Neem dan contact op met onze praktijk om er zeker van te zijn dat zwemmen van toegevoegde waarde is binnen jouw herstel. Je kan ook bellen naar 0113-220075 of een mail sturen naar info@fysiogoeszuid.nl voor meer informatie.