fysiotherapie

Weet jij voor wat je bij wie terecht kunt?

Het zal je maar overkomen. Tijdens het sporten heb je je enkel verzwikt en het blijft gevoelig. Je zoekt hulp maar weet niet goed wat voor soort hulp je zoekt. Valt dit onder gewone fysiotherapie, manuele therapie of sportfysiotherapie? In dit artikel proberen we zo inzichtelijk mogelijk te maken wat onder wat valt.

Rol van de fysiotherapeut

Als je lichamelijke klachten hebt, kom je eerst in aanmerking voor fysiotherapie. Je kan het ook wel zien als ‘eerste hulp bij bewegingsklachten’. Wij beoordelen je klacht, geven advies, passen behandeltechnieken toe en laten je oefeningen uitvoeren. Afhankelijk van je aandoening maken wij een behandelplan op maat. Op grond van dit plan wordt beoordeeld of algemene fysiotherapie toereikend is, of dat we je doorverwijzen naar één van onze specialisten.

Rol van de manueel therapeut

Elk persoon heeft een voorkeur patroon van bewegen heeft. Dit is ontstaan uit specifieke ervaringen, bij het sporten of misschien wel door pijn. Wanneer het werkelijke bewegingspatroon afwijkt van deze voorkeur, kan dit lichamelijke klachten veroorzaken. Manuele therapie is gericht op het verminderen van dit verschil tussen het werkelijke en het ideale bewegingspatroon.

Rol van de ergotherapeut

De ergotherapeut past ergotherapie toe. Dit is een behandelmethode die gericht is op het zo goed mogelijk uitvoeren dagelijkse handelingen en recreatieve activiteiten van mensen van alle leeftijden. Bij ergotherapie gaat het vaak om fijne motoriek. Wij leren jou bijvoorbeeld na een verlamming jezelf weer weer te kunnen wassen, terwijl er bij fysiotherapie meer oog is voor training van bijvoorbeeld been- en armspieren waardoor je weer in staat bent om te staan.

Rol van de sportfysiotherapeut

Het verschil tussen fysiotherapie en sportfysiotherapie is duidelijker. Sportfysiotherapie is gericht op voorlichting, genezing en preventief behandelen van sporters. Het doel van sportfysiotherapie is dat wij ervoor zorgen dat je weer zo verantwoord mogelijk aan het sporten kunt. Sporters vragen meer van hun lichaam dan mensen die niet sporten. Er wordt meer druk op spieren en gewrichten uitgeoefend, iets waarbij wij jou met sportfysiotherapie bij kunnen helpen met voorlichting en behandelingen. Om met deze informatie antwoord te vragen op de stelling die in de inleiding naar voren komt, wordt afhankelijk van de ernst van je blessure gekeken welke vorm van fysiotherapie het beste toepasbaar is. 

Andere specialismen

Naast bovenstaande specialismen kunnen wij jou ook op andere vlakken helpen. Bekijk op onze site al onze specialismen.