Help je weerstand een handje tijdens de coronacrisis

Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat je zelf kunt doen om je weerstand op peil te houden. Hoewel de volgende suggesties geen garantie geven dat je het virus niet krijgt, zijn het eenvoudige manieren om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

Tip 1: slaap voldoende

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je lichaam de benodigde eiwitten aanmaakt en infecties en ontstekingen bestreden kunnen worden. Deze eiwitten, cytokines genaamd, worden aangemaakt en komen vrij tijdens je slaap. Heb jij last van slaapproblemen? Probeer dit dan overdag te compenseren met maximaal twee dagelijkse dutjes van 30 minuten. Zo verzacht je de effecten van het slaapgebrek op je weerstand en je dagelijkse functioneren, maar schop je niet meteen je normale slaappatroon in de war. Heb je enkel moeite om in slaap te komen? Dan kun je via YouTube zoeken op ‘binaurale beats’. Deze kunnen je helpen om het inslapen te vergemakkelijken.

Tip 2: eet minder suiker

Suiker is de voedselbron voor slechte bacteriën, deze gaan ten koste van de goede bacteriën. Bij een gezond persoon bestaan de darmen voor 85% uit goede bacteriën. Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool of wortels, brengen de groei van deze goede bacteriën juist op gang. Hierdoor zul je meer energie en vitaliteit ervaren. 

Tip 3: verminder stress 

Stress is een reactie van je lichaam in tijd van nood om jezelf in veiligheid te brengen. Het maakt ons ook kwetsbaarder voor infecties en ziekten, zowel op het werk als daarbuiten. Er zijn verschillende vormen van mindfulness oefeningen, variërend van de langzaam bewegende houding van yoga en tai chi tot talloze ademhalingstechnieken.

Tip 4: beweeg meer

Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden. Je activeert met beweging je immuuncellen en zorgt dat ze actief worden in je lichaam. Daarnaast zorgt beweging dat je meer energie krijgt en kan je gemoedstoestand positief beïnvloeden.
Wil je tips hoe je meer kunt bewegen? Bekijk dan ons artikel ‘Zo zorg je dat je fit blijft’. Heb je moeite om zelfstandig te werken aan je weerstand, dan kunnen onze fysiotherapeuten je helpen. Neem contact op met onze praktijk. Wij zijn telefonisch en per mail gewoon goed bereikbaar.