rugpijn, FysiotherapieGoesZuid, FysioGoesZuid, GoesZuid, fysiotherapie, rugpijn, rugklachten goes, rugklachten goes-zuid, rugpijn goes, rugpijn goes-zuid, fysio goes, fysiotherapie goes, fysiotherapeut goes, rugklachten goes, stress goes, stress goes-zuid, stress fysio, stress fysiotherapie

Het verband tussen stress en rugpijn

Herken je dit? Een pijnlijke rug omdat je te lang aan het sjouwen bent geweest of niet lekker hebt gelegen? Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Het kan gemakkelijk zijn om de oorzaak te leggen bij externe factoren, maar wist je dat er een verband kan zijn tussen mentale en fysieke gezondheid? Rugpijn kan namelijk ook veroorzaakt worden door stress. In deze blog vertellen wij jou meer over het verband tussen stress en rugpijn, hoe je het kunt herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Rugpijn veroorzaakt door stress

Als je stress ervaart en hier niet goed naar luistert, dan reageert je lichaam hier op. Je krijgt dan steeds meer fysieke klachten zoals een verkrampte nek, hoofdpijn of rugpijn. Dit heeft een logische verklaring. Op het moment dat de stress zich fysiek gaat uiten, zorgt dit ervoor dat we onze spieren aanspannen. De spieren die we het meeste aanspannen, zijn de spieren langs onze ruggengraat. Het is de spanning van deze spieren die ervoor zorgt dat we rugpijn hebben.

Vicieuze cirkel door stress

Het grootste probleem van rugpijn door stress is dat het gemakkelijk een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Als je gestrest bent, is de kans groter dat je last hebt van pijn. Dit tast weer je humeur aan en maakt je minder actief. Dit heeft niet alleen invloed op je sociale leven, maar ook op je fysieke toestand. Verminderde beweging zorgt er namelijk voor dat je spieren verzwakken en zich meer aanspannen, wat leidt tot meer pijn. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je je zorgen gaat maken, waardoor je nog meer pijn hebt.

Hoe herken je rugpijn door stressklachten?

Op deze vraag is geen duidelijk antwoord te geven, simpelweg omdat stress niet bij iedereen hetzelfde is. Heb je bijvoorbeeld financiële problemen, te lange werkweken of andere oorzaken die stress kunnen veroorzaken en gaat dat in je rug zitten? Dan lijkt het erop dat je rugklachten worden veroorzaakt door stress. Je kunt je vermoedens hebben en het linken aan (eventuele) stressklachten, maar zeker weten doen we niet.

Tips voor hoe je hier zelf mee om kunt gaan

Heb je stressklachten? Dan hebben wij een aantal tips voor je die jou hierbij kunnen helpen:

Kom in beweging!

 

Zwemmen in combinatie met een sauna of stoombaden kan helpen bij het verlichten van door stress veroorzaakte pijn. Neem regelmatig stretchpauzes om strakke nek- of rugspieren los te maken. Maak een korte wandeling tijdens de pauze of tijdens de lunch om je bloedsomloop op gang te brengen en stress te verminderen.

Beheers de kleine dingen in het leven

 

Verdeel problemen in kleinere beheersbare eenheden en werk eerst aan het oplossen van de gemakkelijkere aspecten. Leer je grenzen kennen en zeg “nee” tegen lastige verplichtingen.

Eet en drink goed

 

Kies voedzaam voedsel, eet langzaam en geniet van elke hap. Let op hoeveel je eet en drinkt. Cafeïnehoudende koffie, cola en andere dranken doen weinig om stress te verminderen of een goede nachtrust te bevorderen. Vermijd ‘s nachts rode wijn, omdat dit het vallen en slapen moeilijk kan maken. Een goede nachtrust of een middagdutje kan stress helpen verlichten.

Rugpijn door stress? Fysiotherapie Goes-Zuid helpt jou!

Soms is het moeilijk te geloven dat we fysieke pijn ervaren als gevolg van iets psychologisch zoals stress. Je zou in de verleiding kunnen komen om het te negeren en door te gaan met je dag, maar hierdoor zal het probleem alleen maar erger worden. Rugpijn door stress wordt het meest effectief aangepakt door de oorzaak van het probleem te achterhalen. Heb je aanhoudende pijn, negeer deze dan niet. Vanuit Fysiotherapie Goes-Zuid kunnen wij jou hierbij helpen. Neem contact met ons op via onze contactpagina, bel naar 0113-220075 of stuur een mail naar info@fysiogoedzuid.nl  en wij helpen jou verder!