Man het rugpijn en hoofdpijn grijpt voorhoofd in Goes

Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugklachten?

Hoofdpijn en rugklachten komen veel voor en kunnen je dagelijkse activiteiten behoorlijk belemmeren. Zowel hoofdpijn als rugpijn zijn zeer vervelend, maar wist je dat er een verband kan bestaan? In dit artikel leggen wij het verband tussen hoofdpijn en rugpijn uit en hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

Het verband tussen hoofdpijn en rugpijn

Wat is het verband tussen hoofdpijn en rugpijn? Het antwoord is simpel: spanning in je wervelkolom en ruggengraat. De wervelkolom is een van de belangrijkste delen van je lichaam. Spanning in de  wervelkolom kan niet alleen leiden tot rugpijn, maar ook tot talloze andere gezondheidsproblemen. Dit omvat een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen waarmee we allemaal (waarschijnlijk) een keer mee te maken zullen krijgen: hoofdpijn. Als je relatief vaak rugpijn en hoofdpijn ervaart, kan een verkeerde uitlijning  de oorzaak zijn van je rugpijn en/of hoofdpijn.

De functies van de wervelkolom

Voordat wij ingaan op wat wij voor jou kunnen betekenen, gaan wij eerst dieper in op de wervelkolom. De wervelkolom heeft twee hoofdfuncties:

  • Je wervelkolom zorgt ervoor dat je lichaam in evenwicht blijft, stabiel staat en rechtop blijft.
  • Je wervelkolom huisvest en beschermt het centrale zenuwstelsel.

Wanneer de wervelkolom in goede gezondheid verkeert (lees; ‘de wervelkolom is flexibel, heeft weinig blokkades en veroorzaakt weinig spanning), is de kans groot dat de rest van je lichaam ook goed functioneert. Wanneer er echter sprake is van een verkeerde uitlijning, raakt je lichaam uit balans en kan het je centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Met andere woorden, de communicatie tussen je lichaam en hersenen kan worden belemmerd.

Oorzaken/klachten van verkeerde uitlijning van de wervelkolom

Een verkeerde uitlijning van de wervelkolom kan  verschillende oorzaken hebben. Letsel, ziekte, overbelasting, stress en zelfs een slecht voedingspatroon zijn oorzaken die kunnen leiden tot een verkeerde uitlijning. Wanneer de wervelkolom niet goed is uitgelijnd, kan de rest van het lichaam gespannen raken. Je lichaam doet namelijk zijn best om te overcompenseren door je op andere manieren in evenwicht te houden. Spanningshoofdpijn en zelfs migraine zijn een veel voorkomend gevolg van dit probleem.

Heb je last van rugpijn of hoofdpijn door een verkeerde uitlijning van je wervelkolom? Fysiotherapie Goes-Zuid helpt jou!

Herken je bovenstaande klachten en denk je dat het komt door een verkeerde uitlijning van je wervelkolom? Allereerst kunnen wij als tip meegeven:  let op je houding! Een verkeerde uitlijning van de wervelkolom kan ontstaan doordat je langdurig (jaren) een verkeerde houding aanneemt. Vanuit Fysiotherapie Goes-Zuid helpen wij jou met manuele therapie waarmee wij werken aan de uitlijning en het daarmee doen afnemen van spanning. Daarnaast geven wij houdings- en bewegingsadvies en spierversterkende oefeningen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via ons contactformulier, 0113-220075 of info@fysiogoeszuid.nl en wij helpen jou verder!