fysio goes, fysiotherapie goes, fysiotherapeut goes, positieve effecten, fietsen, fysiotherapie

De positieve effecten van fietsen

In Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen, maar gezamenlijk hebben wij maar liefst 25 miljoen fietsen. Wereldwijd worden wij dan ook bestempeld als een echt fietsvolk. Door weer en wind of enkel bij mooi weer, voor je plezier of naar je werk; wij fietsen bijna allemaal! En fietsen is gezond! Fietsen helpt om gewicht te verliezen, je conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. En het kan altijd, overal en in je eigen tempo! Ken jij alle positieve effecten van fietsen? 

 

  1. Fietsen helpt tegen overgewicht

Wil je afvallen? Dan is fietsen een goede en verantwoorde manier om dit doel te bereiken. Een half uurtje per dag fietsen op een gemiddeld tempo (dus niet te langzaam), zet de vetverbranding al aardig in gang. Fiets niet te hard, want dan verbrand je meer koolhydraten dan vet. Het mooie van fietsen: de vetverbranding stopt niet na het fietsen! Dankzij de toename van actief spierweefsel gaat de vetverbranding ook na het fietsen nog door. En juist als je wat zwaarder bent, is fietsen ideaal. Doordat je tijdens het bewegen op een zadel zit, hoeven je knieën en enkels je gewicht niet te dragen.

  1. Fietsen leidt tot betere spieropbouw en conditie

Fietsen is goed voor je hele lichaam. Je gebruikt niet alleen je benen en je voeten om te trappen. Je gebruikt ook spieren om in balans te blijven, te sturen en om kracht te zetten. Fiets je regelmatig, dan werk je aan je spieropbouw. Dit verhoogt je uithoudingsvermogen, zodat je steeds langere stukken kunt fietsen met minder moeite. En de kans op blessures is minimaal. Bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen, worden je spieren en gewrichten veel meer belast, terwijl fietsen net zo goed is.

  1. Fietsen vermindert stress en is goed voor de geest

Fietsen is heerlijk als ontspanning. Je kunt namelijk tegelijkertijd bewegen en om je heen kijken.  Dit geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Fietsen zorgt voor een vermindering van stress en meer ruimte in je geest. Je creëert ruimte in je hoofd die anders misschien vol zat met gedachten, stress en getob. Het is eigenlijk bijna een vorm van meditatie, zeker als je buiten fietst. Alleen dan met extra beweging. Een positieve boost voor je mentale gezondheid!

 

  1. Fietsen helpt ziektes voorkomen

Fietsen is goed voor je immuunsysteem. Door beweging, gaat je bloed beter stromen en worden diverse afvalstoffen afgevoerd uit je lichaam. Ook zal je lichaam sterker worden en beter weerbaar zijn tegen allerlei ziekten en aandoeningen. Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt je lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verklein je met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden je bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.  

  1. Fietsen verlaagt een te hoge cholesterol

Heb je last van een te hoge cholesterol? Dit houdt in dat je LDL cholesterol te hoog is en je HDL mogelijkerwijs juist te laag. Slik je hiervoor medicatie? Dan is meer sporten en fietsen een absolute aanrader. Je LDL cholesterol schiet omlaag, terwijl je HDL juist wordt verhoogd.

 

  1. Fietsen is goed voor je hersenen

Fietsen biedt niet enkel positieve effecten op je lichaam, het is ook goed voor je hersenen. Wanneer je sport gaat je hart harder pompen en wordt de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderd. Je hersenen krijgen meer zuurstof en daardoor meer scherpte, helderheid en een beter geheugen!

 

  1. Fietsen zorgt ervoor dat je dieper en beter slaapt

Heb je vaak last van rusteloze nachten, of kan je moeilijk in slaap vallen? Ga dan fietsen: dé manier om beter, dieper en fijner te slapen. Als je iedere dag een half uurtje fietst, heb je minder tijd nodig hebt om in slaap te vallen en slaap je langer. Dat komt ook omdat je fietst in de buitenlucht. De frisse lucht voorziet je hersenen van de nodige zuurstof. Daarnaast kun je je in de natuur heerlijk ontspannen. En omdat je buiten bent en veel daglicht ziet, zal je lichaam een beter bioritme ontwikkelen. Je lichaam zal ’s avonds sneller moe zijn, wanneer het donker wordt. Daardoor val je beter in slaap en zal je ook rustiger slapen.

 

Pak de fiets en ga eropuit!

Ben je geoefend of ongeoefend? Het maakt niet uit.  Fietsen maakt het mogelijk om er met een zeer uiteenlopende groep mensen met verschillende conditie niveaus samen op uit te trekken. Dus pak vandaag nog je fiets en ga op jouw tempo van start. Want van fietsen word je fit, sterk, gezond én gelukkig!

 

Heb jij klachten bij het fietsen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Goes Zuid

Heb je last van een blessure of lichamelijke beperking, maar wil je toch de positieve effecten van het fietsen ervaren? Wij helpen je graag te bepalen wat er wél mogelijk is om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Wil je een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Bel dan 0113-220075 , stuur een e-mail naar info@fysiogoeszuid.nl of vul het contactformulier (contactpagina) op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.